2014. március 15., szombat

Az Egy problémája



Nyugaton

Az számít mekkora a vagyonod. Az sem árt, ha tisztességes ember vagy, ám ezt jogi védelemmel is biztosíthatod és a Felszínen mindenkinek el kell fogadnia, ha nincs bizonyítéka az ellenkezőjéről. Az igazság másodlagos, a jog számít és ha büntetlen az előéleted, akkor tisztességes ember vagy, hiába tudja mindenki, hogy valójában egy gengszter.

Keleten

Az számít, mekkora a tekintélyed. Területe válogatja, ezt mennyire tükrözi a vagyoni helyzeted. Indiában például egy jóginak hatalmas a tekintélye, mégsincs vagyona. Ennél közelebb a hatalmi hierarchia csúcsán lévőknek nagy vagyonuk van, mert ezzel bizonyítják a hatalmukat, mindegy milyen úton-eszközzel érik el, ám a nagy többség szegénységben él, hisz a szegény embernek nem sok lehetősége van, így nem is jelentenek veszélyt a hatalomra nézve.

Északon

Az számít, mennyire vagy korrekt ember. Mivel mindenki gazdag, senki nem törtet a hatalomba, így azok foglalják el a vezető pozíciókat, akik vállalják a hatalommal járó felelősséget. Ahol senki nem lopja a közpénzt, ott az egész társadalom jólétben él, így a minőség lesz az, ami meghatározza a jelleget. A dolog hátránya, hogy így az individualizmus a háttérbe szorul és pl. Zlatannak kell hívni azt, aki nyíltan fel meri vállalni, ám tudni kell, hogy ehhez tudnia is kell valamit, különben nem fogadnák el a többiek. Máshonnan nézve kissé utopisztikus társadalmak, amit a bátrabban fogalmazók akár kommunistának is nevezhetnének.

Délen

Az ügyeskedés és a kivagyiság birodalma. Ha valami eladható, nem számít annyira a minőség. Az érvek a tartalom helyett sokszor a hang és az erő formájában érvényesülnek. Nem számít, ki mit gondol, az számít ki kicsoda és mi micsoda. A káosz nagy harcban áll a rendezettséggel, meg minek mindent túlbonyolizálni, hisz holnap is felkel a nap, nem?

Középen

Minden összekeveredik.