2014. április 1., kedd

Tételezzük fel


... hogy nagyon sok pénzed van


- Mit tennél ebben az esetben?
- Ha a helyedben lennék?
- Igen.
- Abbahagynám a többi seggfejjel való versengést, hogy kinek van több, ugyanis ez nagymértékben felelős a bolygón kialakult helyzetért.
- Milyen helyzetért?
- Hogy elszívjátok a pénzt az utcáról. Fogalmatok sincs, mi lesz ennek a következménye, mert egyáltalán nem érdekel benneteket. Na itt kezdeném.
- Miért?
- Mert - bár itt fontos emberek vagytok - egyáltalán nincs semmi piaci értéketek. Így lehetne azonnal javítani az indexeden.
- Milyen indexemen?
- Van egy, jelenleg EmberTőzsdének nevezett Intézmény, mely bizonyos galaktikus standard-ek alapján kidolgozott, mindenkire egyformán vonatkozó, azaz igazságos szempontok alapján határozza meg egy lény értékét. Ennek az emberi világokba lenyúló szeletét hívjuk EmberTőzsdének. Ebben az a jó, hogy mindenkinek van egy árfolyama. Persze ez nem egy érték, ahogy itt van, hanem egy bonyolult matrix, amiből a saját területeden tudod azonnal meglátni, egy-egy ember mit ér valójában, mert szóban mindegyik a legjobb lesz, amit a gyakorlat nem sűrűn igazol. Ez a hibás személyzeti égi politika vezetett el ide, ebbe a válságba. A kilábalás első fázisa a Rendrakás. Mivel ez a folyamat már elkezdődött, én a helyedben azonnal változtatnék az új árfolyamomon.
- Hogyan?
- Eddig olyan okos ember voltál. Szerintem kitalálod magad is!
- Mi van akkor, ha erre nem vagyok hajlandó?
- A rendszer megszünteti a jelenléted ezeken a Szinteken és átrak oda, ahol olyan világok vannak, amik jobban megfelelnek a szempontjaidnak.
- Ez mit jelent?
- Hogy a szabad akaratod szerint módosul a tudatpozíciód.
- Mi van akkor, ha a szabad akaratomból nem akarok innen elmenni? Akkor mi van a szabad akarattal?
- Ha tudnád, hogy mi az, akkor a saját szabadságod nem menne más lények szabadságának rovására, akiknek a szabad akaratát eszedbe sincs megkérdezni.
- Ezt te is tudod, hogy csak duma!
- De a pap, akivel olyan jóban vagy, szintén erről beszél, nem?
- Az más.
- Miért lenne más?
- Mert az a mi ügyünk. Beleértve a feloldozás kérdését, tehát úgy gondolom, ha maradok a jól bevált ösvényen, nem érhet baj.
- Akkor a pap mitől olyen ideges mostanában?
- Ezt kifejtenéd?
- Ha láttad a Csillagkaput, van benne egy rész, pont ide illik. Amikor azon a szent helyen a hívek száma erősen megfogyatkozik, miután az egyik isten kinyírta azt, akinek a szentélyére látogattak, hogy elhozzanak onnan egy ereklyét.
- Azt akarod mondani, hogy vége a világnak?
- A világnak nem lesz vége, csak ennek a világnak. Ezért lenne jó sietni.