2014. március 15., szombat

A manipuláció




A manipuláció az, amikor szándékunkat úgy jelenítjük meg a Külvilágban, hogy azt mások a saját akaratukként viszik végbe.


3 fő manipuláció típus ismert:

A. Hazugsággal manipulálás

Előnye, hogy könnyen el lehet ezzel érni célunkat. Hátránya, hogy csak rövid távon működik és folyamatosan emlékeznünk kell, kinek mit mondtunk. A hazugsággal manipulálás a manipuláció alapszintje, általában a kevésbé értelmes emberek eszköze. Lebukás esetén nincs sok lehetőség kijönni belőle.

B. Féligazsággal manipulálás

Ez a ravasz emberek trükkje. Ezzel a náluk hülyébbeket lehet csak megvezetni, ezért ez a politikusok eszköze a tömegek manipulálására. A náluk okosabbakkal szemben nem működik, ezért törekszenek ezeknek az embereknek az ellehetlenítésére és a tömegek elbutítására. Lebukás esetén lehet arra hivatkozni, hogy 'nem értette', de most már érti.

C. Igazsággal manipulálás

Ez a mesterszint. Igazsággal csak úgy lehet manipulálni, ha az ember mindig a tökéletes időben jön ki vele, vagyis a titka az időzítés. A lebukás lehetetlen és nem kell emlékezni arra, kinek mit mondunk, mert minden helyzetben ugyanazt mondjuk. Hátránya, hogy sokszor kerülünk kényelmetlen vagy lehetetlen helyzetbe és sokszor kell a kivárásra játszani, előnye, hogy ezzel mindig döntő győzelmet aratunk (ha túléljük).


Formái:
1. Intuitív
2. Racionális
3. Vegyes
4. Tanult


Intuitív

Ezzel élnek leggyakrabban a nők. Előnye, hogy jól működik olyan esetekben is, amikor az illetőt nem ismerjük (vagyis nem tudjuk, mi a gyenge pontja), hátránya, hogy mélyebb összefüggésekre a technika nem alkalmas, mert az intuíció nem gondolkodik ok-okozati összefüggésekben.

Racionális

Ezzel élnek leggyakrabban a férfiak. Minden esetben olyan dolgokra alapoz, ami az ésszerűség talaján mozog, vagyis az adott helyzetben mit tenne a többség (statisztikai átlag) és a naturalis ratio (természetes ésszerűség) keretein belül van. Hátránya, hogy az improvizáció tiltott, mert károsan befolyásolhatja a szándék végkimenetelét.

Vegyes

Ezzel élnek a tényleg mesterszinten járók. A ráció azonnal letilt, ha olyan dolog történne, ami túlmutat a rövidtávon és utat nyit, ha csak extrém dolgokkal lehet elérni a célt, az intuíció pedig nem merné megtenni, amit meg kellene. Előnye, hogy minden esetben működik, hátránya, hogy csak szuperintelligens emberek esetében javasolt a használata.

Tanult

Ezzel élnek azok, akiket mások irányítanak, ám önálló(nak látszó) műveletekben kell részt venniük. Vagyis azok az emberek, akik csak a nevüket adják a dologhoz, a tényleges kompetenciaszintjük nincs ott, ahol kellene. Példa erre a papírból olvasó politikusok. Előnye, hogy biztonságos, amíg fut a szekér, hátránya, hogy neki kell viselnie a felelősséget, ha hibázik. Aki ezzel él, tilos improvizálnia. Vicces élethelyzetbe is lehet ezzel kerülni, ha az ember köti magát a tervhez, ám az események más irányt vesznek és itt is van a dolog nagy hátránya.



A manipuláció, mint játék

A manipuláció akkor jó játék, ha észleljük, hogy manipulálnak vagy manipulálni akarnak minket és úgy manipuláljuk vissza a manipulátort, hogy az ezt nem, vagy csak későn veszi észre.

A primitív manipulátort úgy lehet megszívatni, hogy az értékes prédát kell előtte játszani, akin hasznot tud húzni. A primitív emberek ugyanis minden esetben szeretnek a náluk értékesebb, értelmesebb, okosabb embereken uralkodni és nem tudnak ellenállni annak a kéjes gyönyörnek, hogy sikeresebbek tudnak náluk lenni, vagy annak látszani.

A női manipuláció leghatékonyabb ellenszere az, ha az ember komolyan is veszi a nem-et. Hátránya sok nem beteljesült vágy, előnye sokszor az életben maradás. Az ilyen esetek után arra kell figyelni, hogy a nők minden esetben átkoznak, tisztelet a kivételeknek, akiket nevezzük esetünkben igazi úri hölgyeknek.

A férfi manipuláció leghatékonyabb ellenszere a váratlan események generálása, ugyanis ilyenkor a ráció újratervez, amit - ha ügyesek vagyunk - már mi irányíthatunk.



A manipuláció kialakulásának gyökere az erőszak kiváltása, amivel az ember bizonyítani tudja, hogy kiemelkedett az állatok közül. Valójában nem, hisz akkor nem lenne szüksége a manipulációra, kivéve, ha nem holo-videojátékot játszik, ahol ez a játék egyik célja.